Най-критичен е периодът на цъфтеж от средата до края на юни, коментира Тошко Тодоров, производител на лавандула от Варненско, за Агенция „Фокус“.

Етерично-маслените култури: Саморегулацията в сектора изглежда единственото възможно решение

Според него метеорологичните условия в страната са такива, че не предразполагат към добри резултати. „Лавандулата не е влаголюбива и в момента единственото нещо, което пречи в реализирането на много добра продукция, е времето“, обяснява Тодоров. 

Производителят прогнозира, че добивите ще бъдат подобни на миналогодишните. Той определя времето като основния фактор, който влияе върху реколтата. През последните пет години измененията в температурата говорят за преход.

„Нашият климатичен пояс прилича на субтропичния като в Англия – дъждовно лято и почти никаква зима. Но етерично-маслените култури не обичат дъждовете и пренасищането на почвата с влага, които я стимулират да расте“, споделя Тодоров.

По думите му това, което зависи от производителите в едни такива климатични условия, е да хранят лавандулата в оптимални граници. „В реализацията на продукта и самото изваряване обаче природата е основният фактор“, категоричен е земеделецът.

Производител на лавандула: „И миналата година имахме същия проблем с природата и, за жалост, тенденцията е такава.“

Лично неговите насаждения тази година са били поразени от градушки на два пъти. За негова радост ледените топчета са били дребни, а и по онова време венчелистчетата не са се били отворили. 

„Като цяло растението е много жилаво и издържа на климатични перипетии. Проблемът би дошъл при прецъфтяването на лавандулата. Тогава едър дъжд или ситна градушка биха съборили семката, която съдържа маслото, от самото цветче“, твърди Тодоров.