Саудитска Арабия е направила запитване за 10 хиляди живи животни от България. В момента се уточняват породите, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС.
 
Искането е направено в рамките на договореното съвместно предприятие между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството на Кралство Саудитска Арабия. Създаването му беше одобрено от Министерски съвет и ще струва 200 хил. евро. Участието на акционерите е 50 на 50.
 
Румен Порожанов допълни, че е договорено и изграждането на завод за фибри, които да се използват като добавка към храната на животните. Арабската страна е проявила интерес и към 1 млн. тона люцерна. Това означава, че България трябва да разполага с люцерна от 1,5 млн. дка и за 1 млн. живи агнета. Ние обаче нямаме този капацитет, опасява се земеделският министър.
 
За цените на агнетата около Великден Румен Порожанов коментира, че се наблюдава леко повишаване. Тези дни той ще настоява за среща чрез турския си колега с тяхното държавно предприятие. България също може да направи оферта, тъй като Турция се интересува от малко по-тежки животни – между 35 и 50 кг.
 
По отношение на обмена със земеделски стоки с Русия ресорният министър подчерта, че ние участваме основно с консерви и вино. Той цитира данни, според които изнасяме над 5 млн. литра вино на година. Заради ембаргото за внос от Европейския съюз руснаците са създали собствени мощности, които са с много кредити, уточни Порожанов.