Турция е един от петте най-големи производители на зрял кромид лук в света, но сега пазарът на този традиционен за страната хранителен продукт преживява сътресения.
 
 
През последните дни лукът поскъпна до 1,5 долара за килограм или 7 турски лири/кг, като увеличението е над 2 пъти в сравнение със същия период на миналата година. Местни експерти твърдят, че няма обективни причини за това повишение.
 
Някои изразяват подозрения, че са налице изкуствени манипулации на пазара от страна на големи производители. Според други наблюдатели не е изключено сътресението да има връзка с извънредните президентски избори на 24 юни, тъй като поскъпването на лука би могло да фактор за засилване на реакциите срещу управляващата партия. 
 
Турската Агенция за подкрепа на инвеститорите представя съвсем друга картина. Според ведомството, страна си остава един от най-големите производители на лук в света, като осигурява 3% от глобалния добив.
 
Цената на едро на зрелия кромид лук на българския пазар е стабилна, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), като през този месец колебанията са в рамките на 0.70-0.74 лв./кг.