Министърът на земеделието в Сърбия Бранислав Недимович и заместник-министърът на Главното митническо управление на Китайската народна република Чжан Ювен подписаха договор в Белград, който позволява на западната ни съседка да стартира износа на свинско месо в Китай. 

Сърбия заяви 80% загуба на реколтата от малина

На Сърбия й остава само да подпише договор за фитосанитарна защита, за да бъде всичко документално изрядно, съобщава meatinfo.ru.

Властите в Белград очакват първите инспекции на китайски специалисти да се проведат в сръбските предприятия през следващите месеци.

Така сръбските продукти ще бъдат на китайския пазар до края на годината. Подписването на тези документи имат стратегическо значение за Сърбия в областта на селското стопанство, каза министър Недимович, който смята, че договорът ще бъде окончателно подписан в Шанхай по време на селскостопанско изложение, което ще се състои през ноември.  

Китайският пазар е привлекателен, тъй като Китай представлява най-големият потребител на свинско месо в света. Обемът на износа на свинско месо ще зависи от пазарната ситуация, нашето предлагане и цените, пояснява в прессъобщение Недимович. 

Като се има предвид разпространението на Африканска чума по свинете в Китай, очакванията са поголовието в азиатската страна да намалее до 200 млн. глави до края на 2019 г.