Ще доведат ли загубите на реколта в Сърбия до укрепване на световните цени на малината? Миналата седмица анализатори публикуваха детайлен анализ на цените на плодовете, в който бе прогнозиран ръст на цените в цял свят, пише EastFruit.

Рекордна година за сърбите в износа на замразени малини

Основна причина за тона стана почти повсеместното съкращаване на площите и производството във водещите страни-износители на замразени малини – Сърбия, Полша, Босна и Херцеговина и Украйна. Тази седмица дойде допълнително потвърждение за голямата вероятност за реализиране на този сценарий на развитие на пазара на малини през следващата година – сръбските производители заявиха, че 80% от реколтата в страната е загинала, вследствие на неблагоприятните климатични условия.

Според експерти процентът на загуби е завишен. Това се разбира от думите на Добривое Радович, президент на Асоциацията на производителите на малина, - „реколтата от малина заради болести е с 50-70% по-слаба, отколкото през миналите години, и дори до 80% заради неотдавнашните сняг, градушка и буреносно време“.

Той допълва, че миналогодишните ниски цени на малината са накарали фермерите да пестят от продукти за растителна защита срещу болести и вредители, което се е отразило негативно върху обемите на производство.

Местните власти в район Чачак, където има концентрация на фермери, отглеждащи малина, наскоро обявиха извънредно положение заради силните дъждове. Неотдавна сръбското правителство прие постановление, което осигурява субсидия за производителите на малини, съгласно което държавата ще върне 65% от парите, които са инвестирани в насаждения.

Когато световният пазар страда от свръхпроизводство на малини, а цените в Сърбия са крайно ниски, да се субсидира бъдещо разширяване на производството изглежда нелогични, смята Андрей Ярмак, икономист от ФАО. Според него важно е да се обърне внимание на подобряването на качеството на маркетинга и реализацията на продукцията от замразени малини в страни, където се знае малко за плода.

Дори Сърбия да е загубила 1/3 от реколтата от малини заради времето, в съвкупност с намалените площи, това може да доведе до стабилизиране на световните цени на замразената малина.

През 2018 г. западната ни съседка заработи 261 млн. долара от износ на замразена малина и къпини, което възлиза на 29% дял от световния пазар. Три години по-рано страната заработваше по 40 млн. долара повече. При това в количествено изражение износът продължи да расте и достигна рекордните 135 хил. тона през 2018 г. – с 40 хил. тона повече, сравнено с 2014 г.

Ако производството на малини през 2019 г. намалее, то този сезон може да се окаже пречупване на тенденциите в Сърбия, което ще позволи ръст на средната цена на световния пазар.