Немски експерти и членове на немския биволовъден съюз се срещнаха с биволовъди от няколко харманлийски села – Лешниково, Иваново и Славяново, които са традиционалисти в отглеждането на животните. Срещата беше отразена с много гръмки заглавия как немски експерти ще спасят българското биволовъдство чрез разработването на съвместен проект „Биволски двор”, чиято цел била  възстановяване на биволовъдството в България. Проектът се реализира съвместно с Министерството на земеделието и храните. По информация на Община Харманли проектът трябва да е готов до март 2010 г. По провеждането на срещата с фермерите от Хасковско, за пореден път проличава, че това се очертава да е поредният кух проект, по който ще бъдат усвоени за "устойчиво развитие", "стратегия", "обмяна на опит", "семинари" и "брошури" ... стотици хиляди, ако не и милиони евро, без реално да подпомогнат този бранш.

След като Фермер.БГ разговаря с биволовъди  и в подкрепа на гореспоменатите факти се оказа, че те наистина не са сигурни до колко този проект реално ще е насочен към тях и ще ги подпомогне.

За проблемите на биволовъдите, очакванията им и трудностите в сектора, разговаряхме с Димитър Петков, който отглежда биволи от 30 години. „Дойдоха експертите, разговаряхме, питахме ги за финансиране, но нищо конкретно не обещаха, разказа той. През октомври пак щели да дойдат да разговаряме. А биволовъдите, както и всички останали колеги от селското стопанство се нуждаем от реална финансова помощ, а не само от срещи и напразни обещания”.

В момента Димитър отглежда 15 бивола. Разполага с комбайн, трактор и сеялка. Направил си е хубав навес. Със собствени пари е купил 150 дка ниви. Имал е и по наследство 30 дка и така сам си изкарва прехраната за животните. Отглежда 50 дка люцерна, 150 дка зърно. Иска обаче да си закупи силажокомбайн, да сее царевица, да закупи още поне 10 биволици – накратко – иска да разшири стопанството си. Сега обаче не може да си го позволи. И заем не иска да тегли, защото „лихвите са убийствени”. За сметка на това обаче има да взема около 30 000 лв от различни места – от мандри, от хора, на които е работил с трактора и комбайна...

„Помощта от държавата никаква я няма, не я усещаме въобще, коментира той. Помощта лично към мене се състои в субсидиите за литър мляко – 20 ст. за кравето (тъй като отглежда и 20 крави) и 25 ст. за биволското. Стопанството на Димитър е изградено според изискванията. Кравефермата му е в първа категория – струвало му близо 100 хил. лв, за да модернизира всичко. В момента го спасява това, че сам изкарва прехраната за животните.

Трима са биволовъдите в село Иваново, които отглеждат повече животни и искат да разширяват дейността си. За сега обаче това е трудно, а немските експерти „не дадоха много конкретни отговори” как точно ще помогне проектът на биволовъдите.

Като основни пътища за възстановяване на отрасъла биволовъдство германците посочили изграждането на структури на европейско ниво за по-ефективно пласиране на продуктите на родното биволовъдство. Според тях една от подходящите форми за стабилизиране на отрасъла е изграждането на кооперации между стопаните от съответния район.


По информация на експерти от Община Харманли в региона има около 120 бивола, съсредоточени в Лешниково и Иваново. По-едрите стопани обаче се броят на пръсти. Повечето хора отглеждат по 3-4 бивола. Всяка финансова помощ към собствениците на биволи би била добре дошла. Те обаче, дакато не видят реални резултати, не вярват, че някой ще им помогне. Защото държавата ни ги е обезверила ...

 

 

СНИМКА : SELO.BG


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!