През първите шест месеца на годината салдото в търговията с агростоки е 8,8% на годишна база и достигна 356, 6 млн. лв. евро. Според предварителните данни през изминалата година е формирано положително салдо, което е в размер на 1 млрд. евро, съобщиха от правителствената пресслужба след днешното заседание на кабинета.
 
 
Именно по време на него беше приет годишният доклад за състоянието и развитието на земеделието, изготвен от аграрното министерство. Според него зърнените култури, тютюнът и изделията от тютюн са водещите продукти, които са изнасяни най-много през миналата годна и първите шест месеца на тази. 
 
Друг елемент от доклада е, че нараства износът на млечните продукти, растителните масла, тестените продукти и прероботените плодове и зеленчуци, които са стоки с по-висока добавена стойност. 
 
 
Иначе стойността на брутната продукция за 2015 г. е в размер на 7 605 600 лв., като от тях близо 5 млн. лв. са от продукция на растениевъдството и 1, 97 млн. лв. са продукти от животновъдни стопанства
 
Освен това в доклада са разписани и изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2007-2013 г. Те възлизат на 6 010 200  лв., а според данните бюджетът на програмата е усвоен 99 процента. 5 927 900  лв. са отишли при крайни бенефициенти, а 82,3 млн. лв. – по схемата за гаранционен фонд по ПРСР.
 
По схемите за директни плащания и преходна национална помощ за кампания 2015 към края на месец юни 2016 г. оторизираните средства са в размер на 1,535 млрд. лв., се посочва в доклада. 
 
Те са осигурени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. В подкрепа на земеделските производители в страната през 2015 г. са предоставени и над 199,3 млн. лв. под формата на държавни помощи. 
 
 
Като основни приоритети в политиката на Министерството на земеделието и храните през следващата година се посочват стимулирането на секторите „Зеленчукопроизводство”, „Трайни насаждения” и „Животновъдство”. Целта е постепенно преодоляване на структурния дисбаланс в селскостопанския отрасъл, допълват в доклада си от агроведомството.