Върховният административен съд (ВАС) окончателно задължи Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) да предостави на организацията Антикорупционен фонд (АКФ) достъп до документация, свързана с одобрените заявления за финансово подпомагане, съобщи Дневник, като се позова на съобщение на неправителсвената организация. 
 
 
Спорът между Антикорупционния фонд и ДФЗ тръгва в края на 2017 г., когато разплащателната агенция отказа да предостави по реда на Закона за достъп до обществена информация заповед на изпълнителния директор на фонда за одобрение на заявление за подпомагане от 2016 г. По това време изпълнителен директор на фонда е сегашният земеделски министър Румен Порожанов.
 
Позицията на ДФЗ тогава е, че исканата информация „нито е свързана с обществения живот в Република България, нито ще Ви даде възможност да си съставите собствено мнение за дейността на ДФЗ - Разплащателна агенция“.
 
След продължилата повече от две години съдебна процедура решението на ВАС от 8 май тази година вече е окончателно и не подлежи на обжалване, твърдят от неправителствената организация. 
 
Интересът към лицата и документите, свързани с финансиране от ДФЗ, нарасна през последните седмици във връзка с информации за субсидирани къщи за гости, които не се използват по предназначение, а са се превърнали в частни вили.
 
По този повод министър Порожанов обяви, че няма проблем списъците на получателите на финансово подпомагане и цялата информация по одобрените проекти да бъде публикувана.
 
Междувременно специализираната прокуратура овбини бизнесмена Миню Стайков, че е кандидатствал за субсидии по две европейски програми чрез фирми, регистрирани на децата на негови служители.