През януари температурите ще бъдат около и над климатичните норми. Те ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Агрометеорология: Студът е далеч от критичния минимум

Зимните житни култури ще встъпят в най-студения месец от годината в различна фаза заради продължителното есенно засушаване и закъснелите сеитби. 

Значителна част от посевите ще зимуват във фаза трети лист. Във фаза братене, която е подходяща за зимуване, са голяма част от пшеничните посеви в Източна България, Силистра, Главиница, Царев брод, Долни Чифлик, Ямбол, Карнобат. 

Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване са част от късно засетите, през ноември, зимни житни култури на места в Дунавската равнина, агростанциите Николаево, Павликени.

НИМХ: „По-подходящи условия за зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през втората половина от януари.“

Според Националния институт по метеорология и хидрология минималните температури ще паднат до -15 градуса. В условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, те ще бъдат критични за зимните житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация. 

Тези стойности са критични и за изостаналите в развитието си посеви със зимна рапица, които заради есенното засушаване не формираха розетка (от 7–8 листа) – фаза, в която растенията успешно зимуват.

Очакваните валежи през януари ще бъдат около и под нормата. Те ще увеличат почвените влагозапаси в 50 см и 100 см слой. В началото на зимата в по-голямата част от страната нивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой е необичайно ниско за сезона. 

На места в Западна България, агростанцочите Кнежа, Кюстендил и в част от източните райони, агростанциите Разград, Сливен, влагозапасите са под 65% от пределната полска влагоемност (ППВ).

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.