Смърността е най-висока през този период или след него и продължава до навършване на 2-месечна възраст. Причините за високата смъртност са няколко:

1. Изпадане в силно стресово състояние вследствие на отбиването, спирането на майчиното мляко и преместването в дуга клетка.

2. Намаляване отделянето на солна киселина в стомаха, последващото алкализиране на средата в храносмилателната система и намножаването на болестотворнимикрооганизми.

3. Хранене с концетрирани фуражи, които съдържат малко сурови влакнини, намаляване на перисталтиката, застой на храната,алкализиране на средата.

Обикновено причините са комплексни - стрес от отбиването, намаляване отделянето на солна киселина и хранене предимно с концентрирани фуражи. Затова през първите 10 - 15 дни след отбиването на зайчетата се предоставя дажба, в която суровите влакнини съставляват над 17% (доброкачествено сено, груби фуражи на воля и 8 - 12 г. концентрирани фуражи). Веднага след отбиването може да се дават и горчиви храни (пелин,бъзак, цикория, бял равнец, лайка, подъбиче и др.), които регулират храносмилането. Добре се отразява киселото мляко и 50мг витамин В1 на литър вода, които регулират нервната дейност и намаляват последствията от стреса. След преминаването на критичния период концентрираните фуражи се увеличават и достигат 45% от състава на дажбата. Предоставят се най-качествените фуражи и витаминна добавка. Целта е за максимално кратък срок зайчетата да достигнат релизационната жива маса за клане.

Вярно е, че интензивността на растежът зависи твърде много от наследстността, но растежът зависи твърде много и от храненето, т.е. ако наследсвеността определя възможностите, то храненето осигурява степента на реализацията им. Правилното хранене осигурява бърз темп на растеж през първите 10 - 12 седмици след раждането на малките зайчета. Колкото за по-кратък период от време се достигне реализационната маса, толкова по-малко фураж се изразходва за единица прираст.

Ако едно зайче на 95-възраст тежи 3кг. и разходът на фураж се приеме за 100 единици, то ако достигне същата маса на 120-дневна възраст, разходът на фураж ще бъде 125 единици, или с 1/4 повече.

Вижте още:

Заразна хрема при зайците

Кастрация на мъжки зайчета

Особености при храненето на зайците за вълна

Хранене на зайците с плодове и зеленчуци