С 40 % е намалял добивът на пчелен мед, а висококачествения акациев, манов и липов мед почти няма, съобщават от Съюза на българските пчелари. 

 

Тази година дъждовете съсипаха и тази реколта. За сравнение с миналата, която беше успешна за пчеларството, добитият мед надвишаваше 10 хил. тона.

 

Слабата реколта принуждава търговците да изкарат застояла продукция от минали години. По-слабата реколта е довела вече и до скок в крайните цени на продукцията, като в магазините килограм мед се продава средно по 11 лв., което е с лев по-скъпо от миналата година.

 

Повишаването обаче на изкупните цени е по-малко, като те са скочили скочили по-малко - с около 0,70 лв. за килограм, като буркан мед от производител струва 5 лв.

 

У нас продаваме едва 25% от продукцията заради липсата на търсене. Това е и причината за ниските изкупни цени на едро", заявява председателят на съюза на пчеларите Михаил Михайлов пред в. Труд.

 

В ЕС българският мед се продава шесторно по-скъпо спрямо цената, на която се изкупува. В Германия килограмът върви средно по 16 евро, а в Гърция по 11 евро.

 

Въпросът остава, защо българският производител не може директно да достига до тези пазари, чрез кооперативи или чрез пчеларски сдружения и да реализира продукцията си на по-добри цени.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!