През последните години ежегодно се регистрират кожни форми на антракс в Североизточна България и се наблюдава влошена епизоотична обстановка по отношение на туларемията и бруцелозата в някои области в страната, информира Министерството на здравеопазването.
 
Личните лекари, лечебните заведения и животновъдите да са особено внимателни за признаци на антракс и бруцелоза, призовават от РЗИ в Пазарджик. Хората, занимаващи се основно с животновъдство също трябва да бъдат много добре информирани за зоонозните заболявания, затова от Здравната инспекция припомнят какво представлява всяко едно от опасните заболявания, кои са основните начини за предаване и как да извършим профилактика.
 
Антраксът е остра инфекциозна болест, която се характеризира с тежка интоксикация  и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците (синя пъпка). От него боледуват диви и домашни тревопасни животни. Човек също може да се зарази, най-често по механизма на външните покривки - чрез наранена кожа и лигавици, при контакт с болни животни. Кожната форма започва с поява на червено петно, което в продължение на 1-2 дни се превръща в мехурче, изпълнено с тъмнокръвениста течност, а впоследствие се образува язвичка, покрита с тъмна кора.
 
Скритият период е от 2 до 14 дни.
 
Профилактиката представлява предимно ветеринарно-медицински проблем – строг контрол върху предприятията по преработка на животински суровини, личните животновъдни стопанства, клането и продажбата на месо.
 
Бруцелозата е хронично рецидивиращо инфекциозно заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура (постепенно за 2-3 седмици температурата достига 39-40 градуса, след което се понижава до нормална), токсични явления, тежко протичане, прояви от страна на различни органи и системи. Източник на заразата са кози, овце и крави.
 
Различават се няколко механизма на предаване: хранителен, механизъм на външните покривки и въздушно-прахов механизъм. Основен е хранителният механизъм. Човек се заразява при консумация на мляко и млечни продукти, заразено месо и месни продукти. Заразяването може да стане и при обработка на кожи, вълна, месо и при обслужване на болни животни.
 
Скрит период – от 1 до 3 седмици.
 
Профилактичните мерки за недопускане на бруцелоза сред хората са насочени към източниците на зараза, пътищата и факторите на предаване.
 
Експерти подсещат личните лекари при съмнения да снемат възможно най-много данни и да сигнализират навреме за определяне на огнище и предприемане на противоепидемични мерки. Най-заострено трябва да бъде вниманието на животновъдите и ловците – и трите болести се предават от животни – диви и домашни.
 
Към момента няма данни за разпространение на тези болести в Пазарджишка област, уверяват от РЗИ и от Ветеринарния отдел към БАБХ.