С 50% е спаднало търсенето на пчелни майки, съобщи дългогодишният пчелар Филип Митев. Стопанинът отглежда 230 кошера в района на Тетевен, Ловешка област. Според него са много фактори, които рефлектират негативно върху развитието на пчеларството.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента? 

„Имам колеги, които приключват, до тук бяха. Продават пчелни семейства или празни кошери, при загуби не смятат да възстановяват. Това е бизнес, който има перспектива, но е смачкан. Мисля, че кризата в сектора ще продължи още 2-3 години. При ниска изкупна цена и липса изобщо на търговия ние не можем да си планираме сезона, а по това време ние трябваше да сме си планирали целия сезон“, обяснява пчеларят. Той посочва, че в момента дори няма търговия с пчелен мед и респективно няма приходи. 

Изкупните цени са се сринали до 4,80-4,60 лв./кг. 

Това се отразява върху купуването на пчелни майки, търсенето на които е спаднало с 50%.

„Това е твърде много. Една пчелна майка струва 27-30 лв. В един пчелин е нормално да се подменят поне половината от майките за по-добри добиви. Една майка може и 3 години да работи, но няма да е толкова ефективна“, разказва още лицензираният производител на пчелни отводки и майки. 

Пчеларите в региона на Ловеч са установили около 20% смъртност. Обичайно до 10% са приемливи, коментира още Филип Митев.

"Трябва да се изведе борба с вароатозата. Според мен това е причината за смъртността. Имаше доста акар тази година и хората вместо 2 пъти, трябва да третират 4 пъти годишно Удължава се периодът на пилото, почти не прекъсва и от там идва развитието на акара, получава се втори цикъл на излюпване“, обяснява пчеларят в Добрич по време на изложението „Пчеломания“.