Русия е отменила тази седмица временното ограничение за внос на птиче месо от България, Австрия, Великобритания, Унгария, Гърция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция. Мярката бе взета заради наличието на птичи грип в посочените страни от ЕС, а от 19 февруари е премахната, съобщи kazakh-zerno.kz. 

Беларус отказва да внася български птици

Ограничението пада за доставката на птиче месо, готова продукция от птици и всички видове птицевъдна продукция, съдържаща в състава си преработени птичи продукти. Освен това пада забраната върху вноса на фуражи и фуражни добавки за птици, както и излязло от употреба оборудване за отглеждане, клане и обработване на птици

Освен това руските власти информират, че за момента няколко области в България – Пловдивска, Добричка, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Старозагорска, все още са засегнати от птичия грип. Остава забраната за внос на продукция от птиче месо от фермите на територията им. 

Съобщава се, че тази мярка е техническа. Фактически от страните, върху които се разпростират ответните мерки на Русия, вносът на селскостопанска продукция е забранен. 

В рамките на продоволственото ембарго, въведено през август 2014 г., страните от ЕС в момента не могат да доставят в Русия месо и хранителни субпродукти от домашни псици, с изключение на стоки за производство на детски храни в рамките на разрешените количества. През юли миналата година правителството на Русия удължи действието на продоволственото ембарго до края на 2019 г.