Румънските фермери ще се възползват от нов пакет от финансова помощ, даден от Европейската комисия. Това каза Aхим Иримеску, министър на земеделието в Румъния на Съвета на министрите на 18 юли в Брюксел, съобщи Михаил Михайлов, изпълнителен директор на НСГБ.
 
Условията за достъп до тези пари ще бъдат определени от европейския комисар по земеделието, Фил Хоган, вероятно през месец септември 2016. Пакетът  на първо място подкрепя млякото, но оставя гъвкавост за държавите-членки да разпределят помощи за други сектори. Много важно е, че сумата от 500 милиона евро, е  разделена на две - 350 милиона евро, за да се справим с проблемите в сектора и 150 милиона евро , за да се даде възможност страните  доброволно да намалят производството на мляко. Смятаме, че това е една много добра мярка за сектора, тъй като след  отпадането  на млечни квоти проблеми са сериозни. Земеделският министър каза, че законодателството трябва да бъде прието в най-кратък срок и  трябва да се въведат някакъв условия, които не генерират бюрокрация. 
 
„Нека не забравяме, че предишният пакет, одобрен през септември 2015, бе с краен  срок до 30 юни 2016 г. И, разбира се, много държави, включително Румъния, са избрали  да се разпределят тези пари точно преди крайния срок. По принцип , земеделските производители са на ръба на фалита, така че, ние трябва да създадем условия възможно най-бързо, те  да получи парите си“.
 
Aхим Иримеску също заяви, че румънските фермери, които имат ферми за млечни крави, особено тези в планинските райони, се нуждаят от финансова подкрепа. Докато литър мляко се продава от фермата на 40 бани /по-малко от 20 стотинки/ на рафта на магазина то е вече 4.5 леи /1.95лв/. Разликата е огромна и някъде някой печели  на гърбовете на земеделските производители.