В момента изкупната цена на килограм розов цвят е около 2,30 лв., но се очаква тя да нарасне с идването на повече изкупни организации. Това каза пред БНР производителят от Стрелча Димчо Евстатиев. При добра обработка добивът от един декар насаждения достига и до тон, но може да е и 300-400 кг. Като цяло тази година се очаква по-добра от миналогодишната розова реколта, посочи Евстатиев.

„За разлика от миналата година, тази имаше дъждове, засякоха се добре пъпки. Въпросът е, че повече болести не трябва да има по розовите насаждения. Дано не паднат градушки и всичко да бъде добре. Започнахме сега с изкупна цена над 2,20-2,30. Очакваме, като се появят повече изкупвателни организации, цената постепенно да се увеличава, с което пък се стимулират ранопроизводителите. Към края на кампанията се стигна близо до три лева изкупна цена, а преди три-четири години имахме 1,20-1,30 изкупна цена, когато е силата на розите. Така че сега има друга тенденция, стимулира се това производство“, коментира производителят.


Именно високата цена на наемния труд, която достига до около 1 лв. за прибирането на 1 кг розов цвят, за производителите не е оставало почти нищо преди години, сподели Евстатиев. Той се обяви за минимална изкупна цена и при розите. Основният конкурент на България е Турция, където на границата със Сирия има огромни гюлови масиви, но българското масло е много по-качествено, сподели той.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!