Магията Рожен отново ще завладее Родопа планина и ще обедини цяла България от 15 до 17 юли! Съборът на народното творчество и животновъдство "Рожен" и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари, съобщи Пловдив24.

 
Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг ще е с размери 26 х 300 метра и обща площ 7 800 кв.м.
 
Това съобщи Симеон Караколев и призова посетителите на събитието да доведат децата си, облечени в народни носии. Дошлите на роженските поляни в народни носии, ще могат да посетят т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение "Родопски хайдути". 
 
Кметът на Смолян - Николай Мелемов обяви, че на тазгодишното издание на Национален фолклорен конкурс "Рожен" ще се изявят над 400 групи от всички краища на страната и ще представят народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. 
 
Проф. Румяна Цинцарска акцентира върху общобългарския дух на събора и изключителното разнообразие и фолклорно богатство, които показват хилядите талантливи изпълнители.
 
Тази година на Роженския събор в алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др. В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните.
 
В трите дни на Събора за най-малките ще има много забавления в Детската творителница. Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище "Бащино огнище". На място с моторна резачка ще се демонстрира изработването на внушителни мечки от дърво.
 
Заради наложените мерки във връзка със заболяването заразен нодуларен дерматит няма да се реализира идеята на организаторите за Събора да има изложение на животни. 
 
За по-добра организация на събора тази година е изработена транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен, и маршрути за обществения транспорт.
 
Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор.