Българската прокуратура ще разследва бивши министри на земеделието в изпълнение на обещанието на новото правителство да се бори с корупцията и да не допусне санкции от Европейския съюз. Това заяви новият министър на земеделието Мирослав Найденов в интервю за агенция Ройтерс, цитирано от БТА.

Достъпът на София до земеделските субсидии на ЕС за около 5 млрд. евро, обещани на България до 2013 г., зависи от това дали ще бъдат наказани служителите, замесени в злоупотреби и корупция, отбелязва новият министър на земеделието. Миналата година Брюксел замрази помощи за над половин милиард евро, включително финансиране за земеделието, наказвайки най-бедната страна в ЕС за неспособността на предишното социалистическо правителство да пресече безнаказаността.

"Много пари са откраднати в министерството", посочва Найденов. Първото му решение като министър бе да поиска агенцията за национална сигурност да разследва случаите на подозрения за корупция.

"Гарантирам ви, че ще бъдат предявени обвинения. Всеки ден получавам информация и без да съм юрист, смятам, че наистина са извършени престъпления по най-високите нива. Имам предвид министри и заместник-министри", продължи Найденов, но отказа да разкрие подробности, посочва Ройтерс.

Някои от най-големите корупционни скандали, опетнили предишното правителство, избухнаха около злоупотреби с финансиране от ЕС и замени на земи, от които според организации за борба с корупцията България е ощетена с 4 милиарда евро през последните четири години, отбелязва Ройтерс.