Селското стопанство на България има една неблагоприятна особеност – т.нар поляризация. Към момента в България функционират около 5 500 големи ферми , които разбира се, е добре, че ги има. Има обаче и още около 250 000 малки стопанства – основно в животновъдството, които се характеризират с неефективно производство и слаба пазарна ориентация.

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на лекция на тема “Стратегически перспективи за развитие на земеделието и производството на храни в България” в Тракойския университет – Стара Загора, предаде репортер на Фермер.БГ.

Една от причините за това, според президента, е т.нар възстановяване на правото на собственост на земята в реални граници след 1989 г. , което само по себе си е един справедлив акт, но създаде и големи проблеми на българското земеделие.

Според президента структурният дисбаланс или т.нар поляризация може да бъде преодоляна чрез коопериране. Чрез сдружаване може да се генерира добавена стойност , да се гарантират количества и качества, да се избегнат прекупвачите при реализацията на продукцията като се последва примера на европейските страни, посочи Плевнелиев.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!