В търсене на медни изделия, ромските набези в Ямболско стигнаха своя апогей. Крадците са установили, че под нивите минават медни кабели, останали  от далекосъобщителните мрежи на военните.

Фермери от региона, членове на Асоциацията на земеделските производители АЗПБ, сигнализираха за проблема пред Фермер.БГ, като посочиха, че нощем мними групи не спират да копаят в полята и така съсипват продукцията им.

Фрапиращи са случаите на територията на община Болярово в землищата на селата Стефан Караджово и Голямо Крушево. От среднощните набези и транспортирането на „плячката” остават огромни трапове, достигащи дълбочина от половин метър и декари съсипана земеделска продукция от пшеница, рапица и слънчоглед. От подадените до момента жалби на териториално ниво няма никакви резултати.

Сигнали вече са изпратени и до Министерство на земеделието, до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и до областния управител на Ямбол Таня Димитрова.

По всяка вероятност медните жици от военната далекосъобщителна мрежа са предадени в местните пунктове за черни и цветни метали и вече са транспортирани до големи фирми, които изкупуват на тъмно плячката.