Все повече фермери, заети в биопроизводството, се стремят да използват роботизирани системи, които намаляват производствените разходи и улесняват ежедневната им работа. Една от новите надежди в тази посока е робот, който се разработва като част от европейския изследователски проект GALIRUMI с участието на партньори от цяла Европа, информира Ypaithros.gr.

Шведи разработват бюджетен електрически трактор

Този проект има за цел да създаде робот, който може самостоятелно да открива и премахва плевелите от полето, без да използва хербициди. Машината ще спомогне за отстраняването на плевелната растителност от пасищата, където пасат крави, от които се произвежда висококачествено биологично мляко.  

Роботизираната система използва иновативни технологии като компютърно зрение, изкуствен интелект и европейската сателитна навигационна система GALILEO за точно определяне на местоположението на растенията и робота.

Самият робот ще бъде оборудван и с механизми за контрол на плевелите. Той ще използва ток или лазерен лъч в процеса на плевене, обяснява гръцкият учен Лазарос Налпантидис, който е доцент в катедрата по електроника на Техническия университет на Дания.

Ролята на университета, казва той, е да разработи система за зрение и алгоритми за изкуствен интелект за откриване на плевелите на полето.

Ползите за биопроизводителите са много. Те ще могат да продължат своето биологично производство на по-ниска цена, тъй като роботът ще замени ръчното плевене и свързани с него разходи. Освен това очакваме технологията да бъде на достъпна цена и да привлече повече фермери, допълва Налпантидис.

Според учения роботизираните технологии стават все по-автономни и разходите за тях намаляват, което означава, че ролята им в земеделския сектор през следващите години ще нарасне.

В момента учените са на етап прототип на робота. Предстои те да докажат, че може да изпълнява предназначението си и че е икономически изгоден.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

В борба със сушата: Смарт кули за отглеждане на трева за крави

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Роботи доят крави в добруджанска ферма