Млечни крави се доят от два робота. Животните сами отиват до футуристичните машини, без човешка намеса, принуда или стрес. Освен че роботите доят по-качествено и то 24 часа в денонощието според нуждите на животните, те следят за количеството и качеството на храната, за движението на животните, за здравето им, за разгонването и необходимостта от заплождане. Всичко това не е научна фантастика, а реалност – в млечната ферма на Радослава и Светлин от село Котленци. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Строително-монтажните работи вече са привършили, роботите са инсталирани, необходими са били подземни и надземни съоръжения. Радослава Рогова нарича процесите „технология от бъдещето“. Тя се осъществява чрез нашийници на животните, които са със специални датчици, проследяващи и предаващи необходимата информация. Последният процес по роботизирането на фермата е дресирането на самите млечни крави.

„От 2 септември започнахме да обучаваме животните. Те трябваше да свикнат с роботите и сами да пожелаят издояване. Оказа се, че всичко стана много бързо, те са много умни. На този етап съм много доволна“, споделя Радослава. Тя допълва, че доилните роботизирани машини са уникални, идват от Германия. С тях се постига не само по-добро качество, тъй като те следят и анализират състава на млякото. С тях млечното говедовъдство се издига на друго ниво, смята фермерката. 

„Освен че свикнаха много бързо, животните са много по-спокойни. Ежедневният им ритъм не се нарушава от човека, няма от какво да се плашат, тъй като няма никой между тях да им налага нещо. Радостно е, че сами си ходят при роботите за издояване“, допълва дамата. 

Роботизираното доене отменя работата на 5 души във фермата. Така те са пренасочени към други дейности в стопанството, в което се отглеждат 250 животни под селекционен контрол от породата Холщайн и се обработват 2500 дка за нуждите им. 

Преди години в стопанството е изградена и мандра съгласно Наредба 26, в която се преработва суровото мляко. Към тази стъпка Радослава и Светлин прибягват заради ниската изкупна цена на суровината. Сега са подали документи за разширение и ОВОС, тъй като искат да удвоят капацитета на преработвателния цех. По този начин ще се вдигне капацитетът на преработената суровина от 1 000 л на 2 000 л дневно. Целта е са се подобри качеството.

В удвоената мандра ще се произвеждат сирене, кашкавал, кисело мляко, краве масло, плодово мляко, кашкавалено роле, сирене с маслини и други бутикови млечни продукти.

Фермата в село Котленци съществува от 1992 г. Радослава поема „щафетата“ от баща си през 2003 г. и постоянно влага усилия и средства за изграждане на едно модерно говедовъдно стопанство.