Черешовата реколта през тази година ще бъде с 30 – 40% по-слаба от миналогодишната. Това прогнозира пред Фермер.БГ Живка Гроздева, председател на Съюза на овощарите – Карнобат и член на УС на Националната асоциация на овощарите.  

В неделя следобед в района на Айтос е ударила много тежка градушка, в резултат на което ранните сортове череши са унищожени изцяло.

[news]


За по-късните сортове има надежда да се възстановят, но така или иначе реколтата е компрометирана, коментира Живка Гроздева. Като причина за по-слабата реколта са също сланите и неблагоприятните условия по време на опрашване.  

Градушките от последните дни нанесоха сериозни поражения както при черешите, така и при сливите, прасковите и при ябълките. В последните няколко дни градушки паднаха в Сливен, Карнобат, Айтос и Бургас. В градината на Живка Гроздева от 4000 дка с трайни насаждения – ябълки и праскови – 1500 дка са унищожени.

Въпреки пропадналите площи, овощари заявяват че няма да търсят компенсации от страна на държавата. Със собствени средства ще търсят начин да компенсират загубите си. Схемата със застраховките не работи и хората се отказват да застраховат. Една от темите, която Асоциацията на овощарите предстои да коментира с управляващите, е да се разработи добър механизъм, който да защитава продукцията, посочи Живка Гроздева.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!