Тикви за декорация, тикви за консумация, малки, големи, пъстри, шарени – обилна е реколтата на оранжериите на „Чудната градина” в Добрич.

Милтенова: Трябва да се мисли за специално подпомагане за „Плодове и зеленчуци“

„Това са нашите красиви тикви. Две-три седмици преди Хелоуин започна търсенето им. Хората идват при нас на място или на фермерския пазар, питат и взимат. Харесват им”, разказва Здравка, една от работещите по програмата на социалното предприятие. 

Тиквата е един от популярните символи за страховития празник. Тя се издълбава и оформя като светещ фенер, с който се плашат злите духове.

„Интересно е, че декоративните тикви се търсят от майки и баби - за училище. Стават и за изработване на различни декорации, не само за празника. Ако не се издълбаят, могат да се изрисуват”, споделя Здравка.

Нейната приятелка Ели смята, че зеленчукът е подходящ за всичко, стига човек да има достатъчно въображение. 

Цените на тиквите варират според големината – от 0,50 лв. до 2 лв. Здравка и Ели са двете момичета, които отговарят за продажбите на зеленчуците от „Чудната градина” по време на ежеседмичния фермерски пазар в Добрич. 

22-ма са младежите с интелектуални или физически затруднения, които са назначени в социалното предприятие. През лятото те успяха сами да отгледат огромни количества домати, краставици, салати, лук и чесън, тиквички.

Всички зеленчуци на полето и в трите оранжерии на „Чудната градина” се отглеждат без химия, използва се само птичи тор. Така се постига двойна цел – чиста почва и вкусна продукция. 

В момента топ-продуктът на младите хора е произведеното от тях зеле. Общо 9000 стръка от сортовете „Сармалин” и „Кьосе” бяха засадени това лято.

„Изключително много се търси, хората научиха за нас и с удоволствие идват”, допълва Здравка. „Лично аз опитах от „Сармалин” – много е вкусно и меко. Казват, че от това зеле стават най-добрите сарми”, допълва момичето. 

Работата в „Чудната градина” не спира. В момента усилията на всички са насочени към изграждане на четвърта покрита оранжерия.