Реформаторски блок и членове на БЗНС, които са част от него развиват сериозни амбиции и разисквания в офисите на партиите за излъчването на земеделски министър след като вчера в медиите излезе информация, че ГЕРБ може да даде на своя евентуален коалиционен партньор 3 министерства. Спрягани са тези на земеделието, здравеопазването и правосъдието.

 

Политически анализатори заявиха пред Фермер.БГ, че евентуалното излъчване на аграрен министър от Реформаторския блок ще доведе до несъмнено нестабилно управление на земеделското ведомство. Причините за това са главно във вътрешните противоречия между партиите в блока, които като цяло са дясно ориентирани, а политиката в земеделието е нужно да има и сериозен социален елемент, тъй като развитието на сектора е в селските райони.

 

Според анализаторите съществува риск Реформаторския блок  да наложи линия на развитие на земеделието единствено на корпоративно ниво. Не веднъж десните сили се обявиха против субсидиите и държавното подпомагане на селското стопанство. Ако това се приложи на практика може да доведе до сериозно напрежение и фалити в сектора.

 

Справка в Програмата на партията също така показва много повърхностно засягане на темата "Земеделие". Секторът даже е отбелязан под името "Земеделие и гори", както беше приоритизиран по времето на министрите от ДПС - Мехмед Дикме и Нихат Кабил.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!