Изглежда, че трите политически групи, които стоят зад становищата на Комисията по земеделие относно новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., ще продължат да имат мнозинство в новия парламент. Такава оценка за момента дава Алън Матюс, почетен професор по европейската селскостопанска политика в Министерството на икономиката в колежа Тринити, Дъблин.
 
Комисията по земеделие в настоящия парламент се доминира от две основни политически групи – дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D), припомня експертът.
 
Новият парламент ще вземе важни решения. Той ще трябва да реши дали да одобри Многогодишната финансова рамка (МФР), включително бюджета за ОСП. На дневен ред стои и въпросът в каква насока ще продължи нейната реформа, смята анализаторът.
 
Според неговата оценка статуквото ще надделее. Прогнозите сочат, че трите партии ЕНП, S&D и АЛДЕ ще запазят общото си мнозинство в новия парламент. Ако това стане, вероятно те ще продължат да подкрепят позициите, които вече са приели в настоящия парламент, разсъждава Матюс.
 
 
Ако се увеличи броят на евроскептичните и националистическите партии на власт обаче, това ще се отрази върху състава на новата Комисия по земеделие. Остава отворен въпросът доколкото новите членове ще са ангажирани с предизвикателствата за опазване на околната среда и климата, опасява се експертът.
 
По неговите думи би било интересно да се направи анализ на възгледите на политическите групи в Европейския парламент (ЕП) за околната среда, производството на храни и използването на земята. Трябва да се има предвид обаче нарастващото желание на европейците за стабилизиране на климата и по-устойчиво производство на храни, коментира още Матюс.
 
Вероятно ще има и нов комисар по земеделието и развитието на селските райони от ноември, предполага професорът. Комисарите се назначават от своите национални правителства, припомня той. 
 
Като цяло, изглежда, че трите политически групи, стоящи зад становищата на Комисията по земеделие и развитие на селските райони относно законодателното предложение за ОСП след 2020 г., ще продължат да имат мнозинство в новия парламент. Въпреки че личността ще се промени, това може да е достатъчно, за да се гарантира, че новият Парламент ще гласува на пленарно заседание въз основа на тези становища.
 
Политическите тенденции обаче показват, че в следващия Парламент може да има по-малко подкрепа при сегашната стратегия на ОСП, като инструмент за справяне с екологичните и климатичните предизвикателства. Те обаче остават на дневен ред и новият ЕП ще трябва да отговори на тези предизвикателства.
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg