Вече над 1000 са умрелите животни от син език в Смолянско. Животновъди обаче сигнализират, че не могат да спазват забраната за нощна паша защото отглеждат животните си пасищно в планината.
 
Общо 13 са умрелите овце в стопанството на животновъда Здравко Джиджов от Смолянското село Осиково. Въпреки това, между 30-40 животни са успели да се излекуват и засега са в „задоволително състояние“. Животновъдът, който е бенефициент по мярката "Агроекология" отглежда среднородпска порода и всичките му овце са със сертификат.
 
Фермерът признава, че не може да си позволи да спазва препоръките на ветеринарите, тъй като отглежда животните си на пасища и няма обор, в който да ги прибере. Все пак той предприема превантивни мерки, като ги пръска и им дава необходимите лекарства и витамини.
 
Въпреки, че пуска овцете си на паша над 1800 метра надморска височина, Джиджов споделя, че дори там комарите достигат до тях. 
За последните 3-4 дни няма нови разболели се овце от неговото стадо. Надеждите му са занапред да няма повече заболели животни от син език.
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!