Българските зеленчукопроизводители продължават да губят позиции на вътрешния пазар, притиснати от конкуренцията на чуждестранната стока.
 
 
През първия месец на тази година се наблюдава чувствително увеличение на доставките на лукови зеленчуци – със 760 тона или с близо 29%, в сравнение със същия период на миналата година, съобщи земеделското министерство.
 
По-големи са и внесените количества картофи - с 5%, и зеле - с 11%, показват нови данни на аграрната статистика. През последните години е налице силна цикличност в цените на картофите и зелето, свързана с периоди на резки увеличения и намаления на производството. Като причини стопаните в сектора отбелязват недостига на подходящи складови бази и несигурния достъп до пазара.
 
В същото време намалява вносът на домати - с близо 10%, на пиперки - с 9%, и на гъби - с 8,7%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).
 
 
Общо през януари тази година в страната са внесени 22 800 тона пресни зеленчуци и 30 700 тона пресни плодове. Това означава, че чуждестранните зеленчуци са се увеличили с 2,3%, а плодовете от външни доставчици – с 8,4% спрямо същия месец на 2018 г.
 
При пресните плодове прави впечатление същественият ръст на вноса на ябълки с 20%, въпреки че страната ни е производител с десетилетни традиции в този сектор. Намаление има във вноса на черупкови плодове - с 11%, на грозде - с 21%, и на круши – с 31%. 
 
Статистиката отчита увеличение на внесените количества от видове, които не се произвеждат в страната, като ананаси, авокадо и киви.