Рапицата продължава да страда, а продължителната суша не помага за подобрението на ситуацията, точно обратното - влияе негативно, алармира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Мариела Йорданова: Ситуацията на полето е твърде необичайна


В районите на Пазарджик и Пловдив се наблюдава нещо рядко срещано - рапицата изсъхва, поради липсата на дъжд.


“Поникналата култура е доста изостанала в развитието си, а се очаква захлаждане, което допълнително ще я забави/стопира”, обясни Иванов.


Тази година определено есента не преминава по типичния за сезона начин – с обилно количество дъждове. В районите на Пазарджик и Пловдив дори дъждовете са доста оскъдни.


“По данните от метеорологичните станции, единствените дъждове с някакво икономически значение, са около 30л/м2 за периода юли – октомври. Валежи, които са от сорта на 2-5л/м2 не може да се считат за фактор на фона на сухата обстановка”, категоричен е агрономът.


Той е убеден, че всичко това рефлектира и върху почвената обработка, която стана „груба“ и също допринесе за неравномерното поникване и липсата на влага в почвата.


“Картинката въобще не е розова в някои части на страната. За щастие, в други, като Ямбол и Карнобат имаше обилни и редовни валежи, които създадоха оптимални условия за развитието на културата. Фазата на развитие е между 6 и 8 лист, което означава, че рапицата ще презимува успешно”, добави Атанас Иванов.


Спрямо предходната година обаче, през тази очакванията за компрометирани рапични посеви ще бъдат доста повече.