Ситуацията на полето е твърде необичайна за това време и за месец октомври. Изпитваме изключителна тревога в земеделието, по отношение на есенниците. Това каза Мариела Йорданова, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Агри.БГ.

Пшеницата в Добруджа вече поникна


“Тревога за рапица, за пшеница и невъзможност за следващите обработки, защото вече почти позасяхме есенниците в Лудогорието. Освен това тревога заради невъзможност за дълбока оран. Никой не оре, няма и да го направи, докато не завали”, обясни земеделският производител от Лудогорието, част от групата Сортови семена, които през тази година стопанисват повече от 30 хил. дка.

Особено трудно е положението при рапицата.

“На някои места, с малки локални валежи, рапицата е поникнала. Оттук насетне обаче дали изобщо в района ще има рапица, ще стане ясно през следващите 10 дни”, категорична е Йорданова.

Картината на полето е по-скоро шарена. До голяма степен се повтаря и миналогодишната ситуация с тежко засушаване през есента. В същото време там, където има поникнали посеви, има нападение от вредители, което още повече засилва тревогите за есенниците.

Сушата продължава. Тя обаче носи със себе си и опасност за амортизация на машините.

“Пазим си машините. В такова време не влизаме да ги трошим, защото обработките сега са безпредметни, като тук визирам дълбоката оран. За засяването обаче така или иначе жертвахме доста дискови брани”, заключи Мариела Йорданова.