Пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) - Радослав Христов заяви, че прогнозите за реколтата са били за добра реколта, но метеорологичните условия от последните две седмици и преваляванията повсеместно оказват негативно влияние както върху добива , така и върху качеството на реколтата. "Най вече ме притеснява качеството", заявява Христов и допълва че по-голямата част от ечемика е прибран, но има и неожънати площи и ще бъде много трудно от тук нататък да се жъне пивоварен ечемик, поради преваляванията.

 

При пшеницата пък, макар да имаше много добри прогнози, за съжаление се наблюдава отмиване на глутена от дъждовете. Радослав Христов, заяви още, че миналата година хлебната пшеница е била около 35 %  от общо ожънатата пшеница и , че при така развилите се климатични обстоятелства, тази година този процент ще е по-нисък.



Относно изкупните цени, председателят на НАЗ сподели, че предлаганите изкупни цени на фуражен ечемик в момента са 170 - 180 лв. за тон. За пивоварния ечемик се очаква през следващата седмица пивоварите да обявят изкупните си цени, но от НАЗ се надяват той да получи добра цена, а именно над 200 лв./тон, тъй като пивоварния ечемик в страната не е много. Относно изкупните цени при пшеницата, Радослав Христов заяви, че е още рано да се дават прогнози.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!