Обявените изкупни цени на зърното от новата реколта са спекулативно ниски. Това заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. Той каза още, че очаква повишаване цената на хлебната пшеница.

Според Христов много вероятно в страната да има дефицит на хлебна пшеница, защото все още не е ясно какъв ще е добивът на хлебна и какъв - на фуражна. Освен това, зърното се събира мокро, което означава, че трябва да се суши. Техонлогията, обаче, е скъпа, и изисква извънредни разходи.

През тази година жътвената кампания изостава с около 10 дни. Към момента в Южна България  са ожънати около 70% от засятите площи. В Северна България е събрана около 50% от реколтата.

Според актуалната информация на Министерството на земеделието и храните, 3,4 милиона дка, или 30 % от площите, засети в пшеница, са били ожънати. Средният добив на пшеницата засега е 339 кг на дка, като досега са прибрани 1,140 млн. тона зърно. Повече от 10 000 дка са унищожени.

Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова поясни, че качеството на прибраното зърно не е известно. Оценка ще бъде направена, след като се събере цялата реколта.  Ясно е само, че пшеницата се жъне мокра и зърното с висока влажност – около 15%.