За никого не са тайна големите ползи от козето мляко. Често то е определяно и като “естествен антибиотик”, справящ се с редица проблеми и болести, благодарение на състава си. Преди дни дори стана ясно, че български учени започват да правят лекарство срещу COVID-19 от козе мляко.

Цената на млякото: Какво казват фермерите и анализаторите

Каква обаче е реалната ситуация с козето мляко у нас. Къде е пазарът и на каква цена се изкупува суровината? Агри.БГ разговаря с Деан Тодоров и Радослав Борисов от Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК).

"Смятам, че козевъдството се развива на фона на наследството, което сме имали от комунизма и на фона на останалите браншове, козевъдството се развива. Напоследък наблюдаваме едно леко окрупняване на фермите. Мисля, че това се наблюдава във всички въдства, но постоянно получаваме нови заявки за членство. Има интерес към сектора.

За съжаление изкупните цени на млякото не са на нивото, което трябва да бъдат. Има много какво трябва да се направи по този въпрос, но все пак е една печеливша дейност", каза Радослав Бориславов, изп.-директор на АРМПК.

Изкупуването на млякото от членове на асоциацията все още не е започнало. Вече обаче се обсъждат ориентировъчни цени в различни райони на страната.

“Споменават се цени от 80 ст./литър козе мляко. На места дори 90 ст./литър. Надяваме се тези цени, дадени от мандрите да се задържат, но е възможно и да не се случи това”, добавят от АРМПК.

Проблемът се оказва не в търсенето, а именно в цената на козето мляко.

"Има голямо търсене. Проблемът е цената. Изкупува се на много ниска цена, която според мен не може да задоволи напълно фермерите и това да е стимул да се започне в това начинание. Въпреки всичко се случва обаче. Много фермери стартираха минимандри по Наредба 26. всъщност това е един от начините за справяне със ситуацията. Но особено сега заради тези събития около Ковид-19 показа и много ясно се видя, че имаме недостиг на качествени храни и търсенето стана все по-голямо. Затова предполагам и че мандрите ще вдигнат поне малко цените, защото по-малко количество ще стигне до тях", добави Бориславов.

Преди време Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сподели пред Агри.БГ за своя инициатива по събиране на овчето мляко от производителите на асоциацията  директното му доставяне на съответното преработващо предприятие в страната. Такава инициатива вече е има и в козевъдството, увери Деан Тодоров - председател на АРМПК и съпредседател на НОКА.

"Вече са факт подобни колективни изкупувания и се стараем да се преборим за възможно най-висока цена на пазара, както и максимална част от фермерите да бъдат покрити. Като организация това е нещо много сериозно, да се направи на национално ниво и изисква изключително голям човешки и финансов ресурс - много организация и много координация на процеса. Нещата не са толкова лесни, но се работи усилено и вече имаме първите резултати", разясни Деан Тодоров.