Дългочаканият радар за борба с градушките край Шумен започва работа. Това съобщиха от земеделското министерство.

План ускорява работата на ДФЗ

Седмата двудиапазонна доплерова метеорологична радарна станция на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) започва от 1 юли. Новината е изключително позитивна за редица овощари и зеленчукопроизводители от Северна Централна и Североизточна България, които успяха да се оборудват със собствени оръдия против градушки благодарение на държавното подпомагане. Досега тези оръдия бяха “слепи” именно защото радарът в Шумен не работеше. 

От земеделското министерство обясниха, че станцията ще извършва пълно сканиране на атмосферата в радиус 300 км на всеки 4 минути.

Радарът ще следи облаците от началото на тяхното възникване до изчезването им. Той дава възможност за детайлен анализ на структурата на мощните градоопасни облаци, необходим за провеждане на противоградови въздействия със самолети в този район.

Заедно с останалите шест радарни станции в Долно Церовене, област Монтана; Бърдарски геран, област Враца; Ярлово, област София; Голям чардак, област Пловдив; Поповица, област Пловдив и този в Старо село, област Сливен, изцяло се покрива територията на България. 

Притесненията на производителите, че радарът ще заработи чак през месец август, за щастие, не се сбъднаха. Въпреки че активният сезон по градозащита стартира на 21 април, е добра новина, че все пак и този радар най-накрая ще започне да функционира. 

Радарната информация от станцията в Шумен ще бъде достъпна на сайта на Агенцията, където ще може да се следи развитието на облаците и опасността от градушки и проливни дъждове в региона.