Откриват се нови възможности за разширяване на пазара на българско птиче месо, стана ясно днес по време на среща между аграрния министър Десислава Танева и аржентинския министър на земеделието Луис Бастерра в Буенос Айрес.
Фермер: Изкупната цена на пилешкото е нагоре
България получи одобрение на сертификата за износ на термично обработени птичи продукти в Аржентина по процедура, която беше стартирана през 2019 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието.
Министър Танева получи уверение от своя колега, че възможно най-скоро България ще разполага с одобрение и на сертификата за прясно птиче месо.
По време на срещата двамата министри подписаха декларация за сътрудничество в областта на земеделието и насърчаване на двустранната аграрна търговия.
,,Аграрният отрасъл е ключов и за двете страни. България е световен лидер в производството на лавандула. Българското розово масло е с най-доброто качество на световния пазар. Имаме потенциал в тези сектори да увеличим стокообмена“, заяви министър Десислава Танева.
Около 30 % от производството на сирене в страната ни е насочено за износ. Българският експорт за Аржентина включва предимно растения, използвани в парфюмерията и медицината, шоколад и временно консервирани череши. Най-значителен е вносът ни на сурови фъстъци от Аржентина.
Десислава Танева и Луис Бастерра обсъдиха също изградената противоградова защита на територията на Аржентина и нейната ефективност.
Министър Танева информира, че в България се работи за въвеждане на противоградова защита чрез самолетен способ и се водят разговори с бранша по този проект.
Двамата министри изразиха готовност за научно-техническо сътрудничество в областта на биоземеделието между Селскостопанска академия и Националния институт за селскостопански технологии (INTA).
Вижте още:
С колко ще расте пазарът на птиче месо до 2027 г.
Какво каза БАБХ за месото със салмонела?
0 КОМЕНТАРА