Откриват се нови възможности за разширяване на пазара на българско птиче месо, стана ясно днес по време на среща между аграрния министър Десислава Танева и аржентинския министър на земеделието Луис Бастерра в Буенос Айрес.

Фермер: Изкупната цена на пилешкото е нагоре

България получи одобрение на сертификата за износ на термично обработени птичи продукти в Аржентина по процедура, която беше стартирана през 2019 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието.

Министър Танева получи уверение от своя колега, че възможно най-скоро България ще разполага с одобрение и на сертификата за прясно птиче месо. 

По време на срещата двамата министри подписаха декларация за сътрудничество в областта на земеделието и насърчаване на двустранната аграрна търговия.

,,Аграрният отрасъл е ключов и за двете страни. България е световен лидер в производството на лавандула. Българското розово масло е с най-доброто качество на световния пазар. Имаме потенциал в тези сектори да увеличим стокообмена“, заяви министър Десислава Танева.

Около 30 % от производството на сирене в страната ни е насочено за износ. Българският експорт за Аржентина включва предимно растения, използвани в парфюмерията и медицината, шоколад и временно консервирани череши. Най-значителен е вносът ни на сурови фъстъци от Аржентина. 

Десислава Танева и Луис Бастерра обсъдиха също изградената противоградова защита на територията на Аржентина и нейната ефективност.

Министър Танева информира, че в България се работи за въвеждане на противоградова защита чрез самолетен способ и се водят разговори с бранша по този проект. 

Двамата министри изразиха готовност за научно-техническо сътрудничество в областта на биоземеделието между Селскостопанска академия и Националния институт за селскостопански технологии (INTA).

Вижте още:

С колко ще расте пазарът на птиче месо до 2027 г.

Какво каза БАБХ за месото със салмонела?

Европа ограничава вноса на евтино украинско птиче месо