Три огнища на Високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците в областите Пловдив и Пазарджик потвърдиха на 3 декември от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Вирусът е открит в един индустриален обект в село Цалапица, община Родопи, област Пловдив, и в две лични стопанства – също в село Цалапица и в село Варвара, община Септември, област Пазарджик.

В индустриалния обект се отглеждат около 80 хиляди кокошки към момента на установяване на заболяването. В двете лични стопанства има общо около 100 птици. Заболелите и контактни птици са умъртвени по хуманен начин.

Около птицефермата и личното стопанство в село Цалапица са определени: 

•    3-километрова предпазна зона – село Цалапица и град Стамболийски;
•    10-километрова наблюдавана зона – градовете Пловдив и Съединение, селата Царацово, Войсил, Бенковски, Радиново, Костиево, Оризари, Кадиево, Златитрап, Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село, Триводици; Хаджиево, Говедаре и Мало Конаре.

Зоните около огнището в село Варвара са следните:

•    3-километрова предпазна зона – селата Варвара, Ветрен дол, Симеоновец и Семчиново;
•    10-километрова наблюдавана зона – градовете Белово и Септември, селата Дъбравите, Мененкьово, Аканджиево, селата Карабунар, Бошуля, Злокучене, Ковачево, Звъничево, Лозен, Братаница, Ляхово и Паталеница. 

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект в птичи грип, не са опасни за човешкото здраве, ако се спазват хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.