След кратко поевтиняване руската пшеница поскъпна в края на миналата седмица в резултат на голяма сделка за износ, сключена с египетската държавна компания GASC.

Борсите: Изгледите за добра реколта натискат цените на зърното

Цената на руската пшеница се повиши плавно с 2,5 долара до 195 долара/тон (FOB на пристанище в Черно море), съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.

Някои търговци неофициално предлагат на места по-високи цени, но зърнопроизводителите от Южна Русия не бързат да продават житото от новата реколта в очакване на по-привлекателни изкупни цени.

„Пазарът започна да реагира на сериозното влошаване на перспективите за новата реколта в Русия“, коментират анализаторите.

Те припомниха как миналата седмица центърът „СовЕкон“, а след него и Департамента по земеделие на САЩ (USDA) сериозно понижиха своите прогнози за руската зърнена реколта 2019.

Руските анализатори понижиха оценката си със 7% до 76,6 млн. тона пшеница, включително 0,95 млн. тона в Крим. USDA коригира прогнозата си с 5% надолу до 74,2 млн. тона, но без Крим.

Министерството на селското стопанство на Русия очаква тазгодишната реколта да бъде 75 млн. тона, като засега тази оценка изглежда напълно реалистична.

По време на търг миналата седмица египетската държавна компания GASC купи 60 хил. тона руска пшеница на цена 215,6 долара/тон с включени транспортни разходи. На практика зърното е договорено на 201,4 долара за тон, а разходите по доставката са оценени на 14,2 долара/тон. 

„Руската пшеница беше избрана изцяло заради евтиният транспорт. Другите участници в търга предлагаха над 18 долара/тон“, отбелязаха експертите.

Наблюдателите смятат, че предпазливото поведение на големите купувачи, като египетската GASC и други вносители свидетелстват за очаквания, че пшеницата в Черноморския регион ще има по-ниски цени през следващите месеци.

Купувачите все още се надяват на богата реколта в региона. Засега не може да се каже дали сметките им ще излязат верни.

В същото време анализаторите съветват зърнопроизводителите в Русия и Украйна да не забравят за вероятното изостряне на конкуренцията в ЕС на редица експортни пазари.

През тази година се очаква производството на пшеница в Европа да се увеличи с 14 млн. тона (+10,2%) до 151 млн. тона, показва прогнозата на USDA.