Жътвата на есенниците у нас започна по-рано от миналия сезон, отчитат от Министерството на земеделието (МЗм). Ведомството публикува и първите оперативни данни от прибраната зърнена реколта на този етап.

Сметки: Земеделци със складирано зърно загубиха по 200 лв./тон

Официалната статистика сочи, че към 23 юни в страната са прибрани около 132,5 хил. тона пшеница, 110,1 хил. тона ечемик, 1,2 хил. тона рапица и 151 тона тритикале. При ечемика се отчита огромен ръст в прибраната продукция засега спрямо година по-рано – близо 2900%. 

Това вероятно се дължи именно на по-ранното прибиране на реколтата тази година, защото в същото време областните дирекции „Земеделие” подават сигнали за лек спад в средния добив от културата. Обобщено за страната той е с 0,5% по-нисък спрямо година по-рано и възлиза на 520 кг/дка.

МЗм: Към момента средният добив от пшеницата у нас е 452 кг/дка.

Информация за средно прибраното от декар при основната житна култура дадоха и агрометеоролозите. В актуалната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология се посочва, че в началото на жътвената кампания получените добиви от пшеница са между 400-680 кг/дка.

От Старозагорско, където жътвата продължава, стопаните отчитат лек спад в първите добиви спрямо миналогодишните, но не намират в това повод за притеснение засега. ”Тъй като сме в началото на кампанията, добивите вероятно ще бъдат с 10-15% надолу. Ако миналата година за региона сме говорили за средно 500 кг/дка, тази година ще са около 450-460 кг/дка“, заяви председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов пред Агри.БГ.

При другите култури отчетените средни добиви са: маслодайна рапица – 173 кг/дка; тритикале – 472 кг/дка. Площите за реколтиране с пшеница към момента са с 1% повече от тези през същия период на 2021 г. При ечемика, маслодайната рапица и тритикалето има спад в площите за реколтиране.