Първите срокове, свързани с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., са 20 юни – внасяне на ПРСР за одобрение от Министерски съвет, и 30 юни – до когато Програмата трябва да бъде внесена в ЕК. Това обявиха министърът на земеделието Димитър Греков и зам.-министър Явор Гечев, предаде Фермер.БГ.

 

Зам.-министър Явор Гечев изрази задоволство от дискусиите, проведени на заседанието на Тематичната група по разработване на ПРСР 2014-2020 г. „Възприети са над 70% от всички предложения, направени от браншовите аграрни организации, изчистени и адаптирани са всички забележки на ЕК. Да, има недоволство от страна на някои от секторите и това е нормално, защото всеки сектор защитава себе си.

 

Това, което ние предлагаме, е балансирано селско стопанство във всички сектори, а не привилегия за един или друг сектор, защото това би означавало аграрният сектор да продължи да е в агония“, коментира на въпрос на Фермер.БГ Явор Гечев. Той заяви категорично, че за МЗХ е кауза да има добра ПРСР 2014-2020 г.

 

По думите на Гечев, до 20 юни Програмата трябва да влезе за одобрение в Министерски съвет, след което до края на юни ПРСР 2014-2020 г. да бъде внесена в Брюксел. По отношение на това, кога ще имаме окончателен вариант на Програмата, зам.-министър Гечев коментира, че не е проблем, ако се наложат промени, те да бъдат направени.

 

Към момента дори част от Преходните регламенти не са в окончателен вид, така че не е проблем да се правят допълнителни промени по ПРСР. Министърът на земеделието проф. Димитър Греков изрази увереност, че до септември ще имаме наистина в окончателен вариант на Програмата. Той допълни, че до месец януари 2015 г. наредбите по отделните мерки на Програмата трябва да бъдат готови и заедно с това да бъдат пуснати и заповедите за прием на проекти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!