"Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР ) е с най-добра успеваемост от всички оперативни програми за европейско финансиране", заяви днес Министър Томислав Дончев по време на бизнес закуска с представители на Българския форум на бизнес лидерите в София. Събитието се проведе с генералното спонсорство на Пиреос Банк и Сибола 2000.

 

"Въвежда се срок от 3 месеца за верификация на платежните документи по проектите за еврофинансирания", заяви Томислав Дончев. "Знам, че този срок не звучи кратко, но на фона от 9 - 12-месечни закъснели плащания е революция", каза Дончев. Той допълни, че за да се спазват сроковете за плащане, се предвижда въвеждането на лек наказателен механизъм. Той предвижда при забавяне на плащането бенефициента да получава наказателна лихва за срока на забавата, като съответния управляващ орган по програмата трябва да подсигури средствата, обясни Дончев.

 

Консултантските услуги ще са допустим разход по оперативните програми, съобщи още Дончев. Той е за регулация на този бранш и въвеждането на регистър на консултантите. За получаването на лиценз пък консултантите да държат "един лек, къс изпит от час и половина по конспект", каза Дончев. Сертифициране и регулиране на бранша е необходимо, защото пазарът не може да бъде хаотичен, каза Мария Шишкова, председател на форума на бизнес лидерите. Според нея не може няколко фирми в бранша да петнят името му и от това да страда бизнесът. Шишкова също подкрепя идеята за създаването на регистър. От Пиреос банк се интересуваха кои са приоритетните сектори на правителството в икономиката. Този въпрос е от компетенциите на целия кабинет и парламента, каза Дончев.

 

Управителят на една от консултантиските компаниии с реализирани най-голям общ брой проекти в областта на агробизнеса - "Сибола 2000" - Димитър Манов, в края на срещата призова Министър Дончев в духа на поетите ангажименти да съдейства управляващите органи и оперативните ръководства  на отделните оперативни програми да поддържат постоянна активна връзка с представителите на бизнеса, защото за вземането на ефективни бизнес решения по усвояването на европейските фондове е необходим синхрон в планирането между администрацията, управляваща отделните оперативни програми, инвеститорите - частни и публични - от друга страна, банките, финансиращи проекти - от трета страна, както и  консултантския бизнес, като страни от инвестиционния процес.