Протестиращи от три държавни агенции – по безопасност на храните (БАБХ), по горите (ИАГ) и борба с градушките (ИАБГ), се събраха пред  Народното събрание, докато вътре се провежда окончателното гласуване на актуализацията на държавния бюджет.

ДДС дъвки: Какво говореха и какво финално свършиха депутатите

След като исканията на синдикатите за увеличаване на работните заплати в тези агенции не бяха гласувани в Комисията по бюджет и финанси в парламента, те обявиха, че настояват депутатите да гласуват 30% увеличение на възнагражденията на служителите, иначе са готови на крайни мерки. 

Валентина Васильонова,  председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието коментира пред bTV, че исканото увеличение е защото заплатите изначално са ниски и заради допълнителните отговорности, които им вменява държавата.

„В агенцията по безопасност на храните има към момента един много известен факт – лабораторният комплекс в ГКПП„Капитан Андреево” и ангажираността на държавните служители с контрола по вноса. Без тяхната работа няма да има сигурност по този контрол”, акцентира тя.

Валентина Васильонова: Служителите са готови на крайни мерки, могат да спрат или намалят работата си, защото в момента работят отвъд силите си.

Протестиращите от БАБХ и ИАГ настояват и за спешно излизане на агенциите от Министерството на земеделието и преминаването им под опеката директно на Министерския съвет. Местенето на агенциите беше заявено като желано и от самото правителство още в началото на мандата му, но процесът по прехвърляне още не е завършен.

„Нашето настояване е това, което подписаха като коалиционно споразумение, да го изпълнят народните представители”, категорично заяви Анелия Иванова, НФ“ Земеделие и горско стопанство“ на КТ „Подкрепа пред Дарик и добави:

“Подготвяме се за ефективни стачни действия. Нас не ни интересува дали ще има, или няма избори, засега те са на работа и трябва да вземат отговорно решения за БАБХ и за заплатите на хората, които работят там.”

Синдикалните представителства публикуваха и отворено писмо до народните представители, в което се излага искането за приемане на актуализация на бюджета на БАБХ и ИАГ като част от бюджета на Министерския съвет, който да гарантира качествено изпълнение на техните контролни функции и дейности в размер на: БАБХ – 145 703 742 лв.; ИАГ – 42 058 600 лв.

„Надяваме се, че всички Вие ще проявите държавническо поведение и ще удовлетворите нашите искания с приемането на актуализацията на бюджета на Република България за 2022 г. Ние ще бъдем до Вас и ще наблюдаваме Вашата работа”, пише още в писмото.