Близо 200 зеленчукопроизводители от общините Стамболийски и Кричим предявиха своите искания за завишаване на митническия контрол за внос на зеленчуци и гарантирана изкупна цена на домати от 60ст./кг. В знак на протест срещу рекордно ниските изкупни цени, които в двете общини са стигнали до 20ст./кг фермерите изисипаха пет тона домати на асфалта като блокираха за около час пътя Пловдив-Пещера.

 

Те са възмутени от факта, че повече от семица не успяват да продадат тази продукция.

 

Протестиращите са на мнение, че всяка цена за килограм под 60 ст. е загуба за тях. Рекордно ниски нива на изкупните цени от порядъка на 20 стотинки за килограм, не дава възможност да се покрие себестойността на домата, която включва разходи за торове, препарати, вода и много други, като цената на един корен домати е 22 ст. От друга страна в големите вериги в страната българските домати се търгуват на цени, започващи от 1 лв./кг. , коментираха зеленчукопроизводителите.

 


Най-хубавите домати се изкупуваха за 50 ст./кг преди седмица, а сега за около 40ст/кг. Какво ще стане през следващата седмица- средната цена на продукцията ще спадне на 25 стотинки. Разходите за производството са почти толкова, защото те са 700 лева на декар. При добра година от 1 декар се получават около 4 тона домати. Това означава, че разходите за 1 кг са над 20 стотинки. Като прибавим и поливната вода, която е 70 лева на декар, при тези ниски изкупни цени едва успяваме да покрием разходите, посочи Ангел Василев, производител на домати от село Черногорово, цитиран от Фокус.

 

Освен това вносът на домати от страни, които не са част от ЕС, допълнително срива цените. Какво търсят на българския пазар домати от Турция, Македония и Сърбия, които често са без никакви документи, но са на достатъчно ниски цени. Чуждият домат убива българския, допълни още Василев.

 

Фермерите предупредиха, че ако правителството не вземе спешни мерки по техните искания, протестите ще се превърнат в перманентно гражданско неподчинение.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!