"Координирам няколко икономически министерства и ще кажа, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е едно от най-тежките – от икономическа гледна точка МЗХ е с много наследени диспропорции в селското стопанство като важен сектор в икономиката на България“, заяви пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева, отговаряща за икономическата политика. По думите й, екипът на МЗХ се е заело сериозно да преструктурира сектора на селското стопанство, но това е процес, който отнема години.

 

[news]

 

„Борбата с незаконния внос на селскостопанска продукция е един от основните приоритети в работата на МЗХ и са ангажирани доста ресурси в тази област. Факт са резултатите от тази работа – значително е намалял нелегалният внос у нас“, заяви още доц. Бобева. Тя припомни, че от началото на 2014 г. ще заработи обща структура, която ще е на подчинение на Министерството на финансите. „Много разчитаме на тази структура като институция, която ще ограничи незаконния внос“, категорична беше Бобева.

 

Фермер.БГ припомня, че от началото на 2014 г. трябва да заработи електронната система между митниците, НАП и тържищата. „Имаме още много идеи по отношение на движението на аграрни стоки на територията на страната. Предвиждаме и допълнителен мониторинг. Обсъждаме различни варианти, но считаме, че това е проблемът, решаването на който би отприщило несъмнено огромния капацитет на българското селско стопанство“, заяви вицепремиер Бобева. По думите й, особено важно е да се реализира радикална промяна в отношенията между производителите на земеделска продукция и търговците (на едро и на дребно).

 

„Имаме проект за изменение в Закона за защита на конкуренцията, който третира нелоялните търговски практики главно по отношение на сектора на аграрната продукция. Взели сме идеи от френския закон, както и от законодателството на страни като Чехия и Словения. Проектът е в процес на разработване и от началото на 2014 година продължаваме обсъждането му с браншовите организации. Предстоят ни срещи и с търговските вериги, както и с представители на търговците на дребно“, допълни вицепремиер Бобева.

 

По думите й, това ще е един от приоритетите за 2014 г., а целта е превенция срещу нелоялни търговски практики в областта на производството и търговията с аграрна продукция. Даниела Бобева припомни, че има Зелена книга за нелоялните търговски практики, а в ЕК се води широк дебат по темата. В този смисъл Бобева заяви, че се очаква през следващата година да има и европейска регулация по казуса.

 

От началото на следващата година у нас продължава работата по промените в Закона за защита на конкуренцията. Когато проектът бъде готов, ще обявим повече конкретика относно нелоялните търговски практики – и от страна на производители, и от страна на търговци - и как ще се процедира срещу тях, допълни Бобева.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!