Пролетната сеитба върви с добри темпове в Добричка област. Дългоочакваните валежи прекъснаха кампанията, но фермерите бързо успяха да влязат в нивите отново. Близо 600 000 дка са засети с царевица до момента в региона. Това е малко над 60 % от миналогодишните площи с техническата култура, които възлизаха на 1,014 млн.дка.
 
 
Със слънчоглед посевите възлизат до момента на близо 550 000 дка. Точно преди година в Добричка област бяха засети 725 000 дка с маслодайната култура. С най-бързи темпове в момента върви кампанията по сеитба на пролетници в община Генерал Тошево – 216 600 дка с царевица и 125 000 дка със слънчоглед, сочат данните от областната земеделска служба. 
 
„На границата сме на неблагоприятните условия, тъй като температурите падат нощем и са отрицателни”, обобщи Георги Герджиков, представител на семенарска компания. „За съжаление вече имаме поражения от студовете, тъй като голяма част от фермерите стартираха със сеитбата още през март”, посочи агрономът.
 
 
По данни от 80 метеостанции в страната, температурата на почвата не е падала под 5-6 градуса, което е добре, смята още Герджиков.
 
„Всъщност студовете ще забавят растежа. Нормално е след 14-15 дни да видим подредени редове. Ние имаме царевици, засети преди 25 дни и все още са на 1 см кълн. Често посещаваме такива полета и виждаме за радост, че няма повреди по семената и кълновете. Просто е студено. Надяваме се, след Великден при затоплянето да стартират царевиците”, обясни Георги Герджиков. 
 
При слънчогледа развитието върви при по-ниска температура на почвата, такава е физиологията на растението.
 
„Всъщност нормално е през април в Добруджа да е студено, просто свикнахме през последните 5-6 години на по-топла пролет”, допълва още Герджиков.
 
Според него генетиката при царевица и слънчоглед успява да се справи с неблагоприятните условия у нас.