Специализираната прокуратура започна тази сутрин проверка на място в община Божурище за продажбата на 80 декара общински земеделски земи на безценица.
 
 
Акцията се провежда със съдействието на служители от антикорупционната комисия КПКОНПИ и полицаи от СДВР за разследване на длъжностно престъпление на кмета на община Божурище Георги Димов, стана ясно от съобщение на прокуратурата.
 
„Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г. в град Божурище в условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължания с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери“, отбелязаха от държавното обвинение.
 

Обиски

 
Тази сутрин, 28 май, се извършват претърсвания и изземвания в сградата на общината и на други адреси, както и лични обиски. Провеждат се и разпити на свидетели.
 
„Това е един пореден оплетен кръг от зависимости. Краде се много и се краде нагло. Затова сме в това положение“, коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев, циниран от Нова ТВ.
 
Сигналът е бил подаден от председателя на Общинския съвет. 
 
„Става дума за четири поземлени имота, които са частна общинска собственост, а в миналото са били държавни. Има манипулирани търгове, на които 80 декара земя са продадени за 150 000-160 000 лева (около 2 лв. на кв. метър – бел. ред.). Реалната им цена към момента е 40-50 евро на кв. м. Купувачите са четирима. Сред тях са три търговски дружества, на едно от които преди време пълномощник е бил бащата на кмета. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Националната следствена служба. По първоначални сметки общината е ощетена с около 8 млн. лева”, обясни Иван Гешев.
 
Все още няма привлечени към наказателна отговорност
 
„В близките часове обаче за 24 часа вероятно ще бъдат задържани кметът, заместник-кметът и още едно длъжностно лице”, допълни Иван Гешев.
 
Разследване на Нова ТВ показа през април тази година как са ставали сделките с евтини ниви в общината. 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София са оценени на 1,68 лв. за квадратен метър. След търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни една от фирмите, спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище.
 
Земята е земеделска, но е част от планираната многофукционална зона на Божурище. Отвсякъде е оградена с имоти в регулация на десеторно по-висока цена. Търгът за четирите терена е станал още в края на миналата година.
 
Сигналът идва от човек, който е адвокат на потенциални купувачи, изпуснали 10-дневния срок за подаване на документи за търга.
 
„Средната цена по пазарни оценки е около 7 евро на квадрат. Бяха атрактивни тези имоти като цена. Именно това породи интересите на моя клиент“, коментира пред Нова ТВ адвокатът Марин Пандов.