Производството на соя в света през 2017 г.  може да надмине 300 млн. тона, пише специализираното онлайн издание zol.ru. 
 
 
Само трите страни лидери по производството на тази маслодайна култура-САЩ, Бразилия и Аржентина могат да произведат общо 280 млн. тона соя, което ще е дял от 85% от световните добиви. 
 
По прогнози на експерти и анализатори в САЩ през текущата година се очакват рекордни добиви не само от зърно, но и от соя - 117 млн. тона. Това е с 11 процента повече спрямо година по-рано.  
 
 
Ситуацията в Бразилия е подобна. Там се очаква общите добиви от соя да са с 9 процента по-високи от миналата година, и да достигнат до 106 млн. тона. 
 
В Аржентина пък се очаква по-слаба реколта - 56 млн. тона спрямо 58 млн. тона през миналата година.
От Световната организация по прехрана и земеделие прогнозираха поскъпване на соевото масло заради очакваните лоши климатични условия, и повишаване на потреблението му за биодизел. 
 
 
Междувременно според експерти на USDA се очаква цените на соята през 2017/18 г. да останат високи, въпреки разширяването на обработваемите площи със соя в САЩ до рекордните 88 млн. акра. Според тях основният фактор за запазване на цените е голямото търсене на соя на международния пазар основно от страна на Китай
 
Според прогнозите им през следващата година китайският внос се очаква да остане стабилен, което ще доведе до увеличаване на американския експорт до рекордните 2,13 млрд. бушела въпреки растящата конкуренция от страна на Южна Америка. Допълнителен импулс за експорта на американска соя може да се окаже повишеното търсене не само на азиатските пазари, но и на тези в Африка.