Производството на плодове през 2009 година се е увеличило спрямо реколта 2008 година със 17%. От общо произведените плодове ябълките формират над 1/3 от общото производство на плодове. По около 16% е делът на черешите, прасковите и сливите, сочи справката на отдел „Агростатистика” на Министерството на земеделието и храните за производството на плодове в България през миналата година.

По отношение на отделните овошни видове - най-голямо увелечение на реколтираните площи се наблюдава при ябълките – 33% и черешите – 17%. Значително увеличение има и при други овощни видове - дюли, бадеми, лешници, кестени, арония, киви, черници, къпини, касис, смокини и други. Намаление на реколтираните площи се наблюдава при малините - 10%, при сливите и джанките - 8% и кайсиите - 6% в сравнение с 2008 година.

С 10 % са се увеличили площите с овощни видове през миналата година в сравнение с предходната. Увеличението е най-голямо в Югоизточния район – 33 % и в Южния централен район – 31 %.

Площите с овощни насаждения са общо 24 269 хектара, а производството на плодове е било 106 173 тона за реколта 2009 и се е увеличило със 17 %.

9000 хектара са площите с млади, невстъпили плододаване, овощни насаждения. 75 % от произведените плодове са били реализирани в търговската мрежа, 18 % - за преработка и износ, а 7 % - за собствена консумация.

През 2008/2009 година са напоявани около 51% от стопанисваните площи. Най-масово използваните начини за напояване са: гравитачно напояване – 40% от площите и капково напояване - около 31%. Окопаването на овощните насаждения като метод за поддържане на почвената повърхност, е приложено на 88% от площите, а върху 11% е извършено химично обезтревяване.

Застрахованите площи – реколта 2009 са 13% от стопанисваните овощни насаждения, като най-голям е делът на застрахованите насаждения с малини – 29%.

Пълен доклад на МЗХ за "Производство на плодове в България през 2009 г."