Близо 100 земеделски производители, отглеждащи овощни насаждения в Централна Северна България се обединиха и официално обявиха създаването на Съюз на Дунавските овощари. Според учредителите на новата браншова организация заедно с други съюзи на овощари от различни краища на България, Дунавските овощари стават част от националната браншова организация на овощарите.

 

По данни на производителите в страната са регистрирани над 1 600 овощари. Според учредителите на Съюз на Дунавските овощари, когато са обединени земеделските производители ще могат да отстояват по-добре интересите на овощарите. Те имат намерение за преговарят с МЗХ за увеличаване на субсидиите в сектора. Земеделските производители са категорични, че субсидирането в овощарството трябва да е обвързано с производството, както е в съседните на България страни.

 

Фермер.БГ припомня, че в края на миналата година финансова помощ в размер на 436 797 лева получиха 1 670 производители на овощни култури и десертно грозде. Държавната помощ беше предоставена за поемане на част от разходите за производството на основни овощни култури и десертно грозде; за купуване на торове, продукти за растителна защита и поливна вода.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!