Направихме една сериозна крачка, с която Министерството на земеделието осъзнаха, че това, за което се борим - да има национално представителство за финансираните от държавата участия в изложения, на които българските производители могат да промотират това, което произвеждат. 
Така биопроизводителят Цветан Цеков коменнтира пред Агри.БГ идеята, която е привърната вече и в план - България да се включва като изложител с национални щандове. 

Ще има ли компенсации заради увеличените осигурителни вноски? 

“Практиката до момента беше, че се кандидатстваше за държавна помощ от страна на някоя от неправителствените организации, за да се ходи по никому неизвестни и безсмислени изложения.

Правят някакъв щанд, на който пише “България”, а в същото време на него има няколко продукта на някаква организация с трима-четирима производители. 

И най-вече, за съжаление, тези пари, които се усвояват имат съвсем друга цел - да отворят възможност за пазари на българските производители, особено на тези, които имат експортен потенциал”, каза Цеков. 

Той разказа, че с години са се водели разговори с министерството на земеделието да се направят български национални щандове на най-голямото изложение “Биофах” в Германия. 

“А също и на развиващите се пазари на биологични продукти в Близкия Изток, в Азия, за да може потенциалът на българското биологично производство наистина да бъде проявен. 

Каквото и да си говорим, пазарът в България е малък, като се има предвид и малката покупателна способност, а и по-високата себестойност на производство на тези продукти. Има търсене, но не се увеличава с темповете, с които трябва, за да има сериозно развитие на биопроизводството”, обоснова желанието на производителите Цеков. 

Той подчерта, че не бива да се забравя какъв сериозен ресурс ще бъде насочен до 2030-а година към биосектора. 
“И той не бива да бъде насочен само за очертаване на биоплощи, а за производство. 

И този огромен потенциал, който ще се появи със съответните продукти, които ще бъдат произведени, трябва да им се търсят пазари. Точно сега е моментът държавата да подпомогне и да влезе в своята функция като основен разпоредител на тези ресурси и средства, с дипломатечния си потенциял, с търговските аташета в съответната държава.

Досега никога, никъде не е ползван потенциала на българската дипломация. В Германия и Франция имаме земеделки аташета. Единствено аз съм поставял пред министрите на земеделието въпроса да бъдем свързани с търговските аташета, да им се дадат задачи, да им се представи продуктовата листа”, обясни биопроизводителят като разказа, че в стопанството му са идвали делегации от чужди страни, но винаги са били придружавани с представители на съответните посолства. 

Именно тези идеи са били обсъдени на среща между биопроизводители и преработватели с зам.-министъра на земеделието Тодор Джиков. 

“Идеята е да се направи един дългослочен план, да се участва с национални щандове - от порядъка на 250 - 300 кв. м, с правилна експозиция, с достатъчно български биологични производители от цялата гама, да не се разпокъсва този ресурс и да отива на вятъра. 

Досегашната практика трябва да остане в коша за боклук. Това е изключително неправилно”, обясни Цеков и добави: “Никой досега не е изследвал резултатите от това когато се раздават на капак тези средства - какъв е резултатът, с колко се вдигна експортният потенциал?”

Като сериозна той определи крачката България да се нареди до другите държави производители на биопродукти и то с национален щанд на ефективни изложения. 

Цеков даде пример с участието на страната ни на “Зелената седмица” в Берлин. “Нямам нищо против това изложение, но това е имиджово участие. Там няма договориране, няма ги големите преработватели и търговци, които да купят стоката. Там е като един базар, на който в рамките на една седмица германските пенсионери и хора, които нямат какво да правят, посещават. 

На нашия щанд е развита бира-скарата и веселим хората с народни хора. Но за 30 години нищо не е постигнато повече. Един огромен ресурс се хвърля, а там една сделка не е договорирана”, посочи биопроизводителят. 

Цветан Цеков: Трябва да се префокусираме, да се търсят пазари за нашите производители и за нашата продукция. 

Участниците на срещата в министерството  са решили да инициират работна група, която да обсъди представителността на бранша в тези изложения и да предложи на администрацията как да бъдат включени  отделните подсектори. Според тях е важно България да се покаже като бранд на тези събития. Националното участие ще допринесе за утвърждаването на родните производители, както и на качеството на българските продукти. Те считат още, че така ще се повиши разпознаваемостта им и ще се отворят възможности за достигане до нови пазари.

“Няма да има ограничение да си член на даден организация, а ако имаш потенциал да изнася, да направи съответната логистика, участваш. 

Щандът да е наситен със сериозна палитра биопродукти, защото сама се досещате, когато има едно малко щандче от 30 -40 квадрата, то първо ще бъде подминавано,  по никакъв начин няма да вдъхва доверие, а и не стои сериодно в лицето на големите трейдъри, на големите преработватели, а дори ще предизвика обратен ефект”, коментира Цветан Цеков. 

Той сподели, че произдовителите и преработвателите досега са участвали на подобни изложения сами - със собствени, малки щандове. 

“Всеки си е решавал проблема сам. Това са хора, които помежду си са конкуренти, но всички са готови в името на България и българския бранд да застанат заедно”, отбеляза Цеков. 

Цветан Цеков: Трябва да покажем потенциала на българското слънце, на българската земя, на българската планина, на чистотата! 

Трябва да има постоянни представители на реалния бизнес в министерството, за да показват и да се вижда как трябва да се случват нещата. Тежката бюрокрация трябва да се спре, защото иначе този огромен потенциал и този огромен финансов ресурс, който се излива, ще отива в канала, както досега се случваше, аргементира се Цветан Цеков.