Лесно няма, особено когато се занимаваш с отглеждането на по-необичайна култура за страната ни, каквато е бадемът.  Проблемите в сектора са много, но те са затова – да се решават. Това каза за Фермер.БГ Михаил Авджиев.
 
 
Михаил Авджиев е земеделски производител, като от 2009 година се занимава с отглеждането на бадеми край Харманли.
 
„Оказа се, че отглеждането на бадеми никак не е трудно. Трудно беше, защото ни трябваше време, за да научим тънкостите по отглеждането на самата култура. Дори и сега постоянно научаваме нещо ново“, обясни той.
 
По думите му бадемът не е претенциозна култура, но е задължително да се отглежда в райони на страната, където сланите са по-малко, защото бадемите цъфтят рано, а една слана може да унищожи цялата реколта. 
 
„Работната ръка я няма и е трудно. Но нещата са комплексни – дълги години земеделието е било унищожавано и сега започва наново – възраждане. Трябва време, не може да стане от днес за утре. Това са традиции, приемственост и ред неща, които са необходими, за да бъде успешно“, категоричен е производителят. 
 
Той разказа, че реализира продукцията си на българския пазар, но за съжаление страната ни внася бадем на много ниска цена от Америка, което подбива цените му.